Lockdowndream
 

Projecten 

De winter van 2020/21 zal garant staan voor wat klus uren, lees meer over de planning en de voortgang: 

Winterplans


Updates van de navigatie instrumenten en elektrische- voorzieningen zal een on-going topic blijken:

Navi instrumenten


Het overzicht van de totale refit planning de komende jaren:

Refit planningKleine klussen (september 2020)

Vooraf gaand aan onze week vakantie ben ik wat dagen eerder aan boord gekomen om nog wat diverse klusjes uit te voeren. 

Allereerst was het hoog tijd om de bakskist op te ruimen, de lijnen op te binden en een kritische blik te hebben op de roerasinstallatie omdat die inmiddels toch wel meer begint te lekken. 

IMG_5834
IMG_5834
IMG_5842
IMG_5842
IMG_5843
IMG_5843

Om de hoek bij de bakskist nog wat speelgoed en troep aangetroffen van de vorige eigenaar, ik had het al eerder gezien maar nu ging het toch echt richting vuilbak. Het viel niet mee om in de bakskist  'de hoek om achter de spiegel' te kruipen. Wat meteen opviel was toch wel de 'slechte staat' van de roerasinstallatie. Met name de verroestte slangklemmen baarde zorgen. Ook de slangklem van de uitlaat van de Webasto was zo verroest dat die inmiddels gebroken was. Waarom hier geen RVS voor gebruikt is, is mij een raadsel. Helaas zijn de slangklemmen van de roersas niet los te krijgen door de roest ondanks het gebruik van WD40. Dit moet opgelost worden, ik zal de klemmen moeten doorknippen maar dan zal ik de manchet waarschijnlijk beschadigen dus daar moest eerst een nieuwe voor komen.  Ik hoop met een nieuwe manchet, roeras vet, strakkere klemmen en de RVS 'sluitmoer' wat strakker naar onder te schuiven het lekken op te lossen. 

IMG_5826
IMG_5826


De kuip had nog wat cosmetische zaken die we rond de ingang al eerder hadden aangepakt, slecht gerepareerde gelcoat. Hier wat camouflage werk gedaan met een lampje en wat hardhouten blokjes. Niet onaardig en in ieder geval beter dan het was.

IMG_5817
IMG_5817
IMG_5849
IMG_5849
IMG_5854
IMG_5854
IMG_5856
IMG_5856

 De kuipvloer ook meteen met de 'tandestoker-formule' aangepakt en de kit rand rond de stuurstand verwijdert. Het resultaat was wat minder dan op het dek, toch behoorlijk wat beschadigingen op de kuipvloer. Maar het plan was toch al om hier een houtenrooster te gaan maken. 

IMG_5893
IMG_5893
IMG_5895
IMG_5895


Het buitenwerk gelaten.., op naar binnen.. de legruimte in de achterhutten is wat beperkt, met name in de beide kasten. Dit zijn beide 'hangkasten' waar alleen naveltopje kan hangen.. zinloos dus haha. In hangkast van de grote achterhut zit nog het oude en loszittende vinyl. Dat gaat eruit en vervangen worden voor tapijt met legplankjes. Ondertussen bedacht ik dat het een goede timing was om dan ook meteen de kabel van de marifoon handset meteen te 'trekken' zodat deze mooi achter het tapijt verstopt kan worden. Dat leek zo gedaan maar het was nog even een klusje voordat deze uit kwam bij de kaarttafel. Eerst de slangen van de buitendouche verwijderd zodat de kabel door die gaten mee kon, maar helaas moest er toch wat geboord worden. Heb mij ook meteen voorgenomen als we het vinyl in de grote achterhut gaan vervangen een loze kabelpijp te leggen zodat uitbreiding altijd makkelijk is. 

IMG_5870
IMG_5870
IMG_5875
IMG_5875
IMG_5877
IMG_5877
IMG_5879
IMG_5879
IMG_5882
IMG_5882
IMG_5886
IMG_5886

Helaas kwam ik wat plankdragers te kort, de tweede plank later maar aanbrengen.  

En het laatste klusje, de watertank aan bakboord  lekte bij de waterpomp aansluiting. Vreemd want de slang zit er loei strak om en heeft dubbele slangklemmen, maar toch bleef het niet droog. Dan maar een 'tijdelijke oplossing' want de vakantie komt eraan en willen havens zoveel mogelijk vermijden en dan is 200 liter water toch wel handig. De slang op de mond rondom dik afgekit met Sikaflex en na het uitharden nog rondom getapet met waterdichte ducktape.  Het lijkt voor alsnog te werken. 

IMG_5836
IMG_5836


Navigeren met OpenCPN

Tot op heden maken we hoofdzakelijk gebruik van een papierenkaart ondersteund door de waterkaarten app op de iPhone. Bij weinig wind of op de motor varen werkt dat allemaal soepel maar als het wat steviger aan toe gaat dan is het een gedoe en kom je eigenlijk een hand te kort. Door de diepgang van de Vivacia is navigeren met dieptemeters op de kaart toch wel belangrijk, tenminste als je ook eens de vaargeul uit wil. 

Op de laptop met een gps-muis hebben we inmiddels al wat getest met OpenCPN, wat een heerlijk programma is en zeer uitgebreid! Werkt erg goed en dat het niet gebruiksvriendelijk zou zijn door zijn opensource karakter valt echt reuze mee. De laptop onder de buiskap is geen fijne optie en onze tijdelijke opzet met de iPad en teamviewer werkt ook niet super en vraagt bovendien veel stroom. Dus tijd voor een andere setup. Op marktplaats een Samsung Galaxy Tab 2 aangeschaft, met super amoled scherm die hopelijk in de kuip met veel zonlicht ook goed is af te lezen. Voordeel van Android is dat OpenCPN gewoon beschikbaar is. Graag willen we ook de instrumenten op het plotterscherm zien daarvoor overwegen we Quark A027 een wifi multiplexer met AIS en Seatalk converter. Perfect om onze Raymarine ST60 instrumenten mee te laten communiceren. Op het wensenlijstje staat ook nog een ST60 windset en die te laten werken met de Tactics plugin van OpenCPN. Onze ervaringen van deze setup zullen we hier bijhouden. We zijn nieuwsgierig hoe het in de praktijk zal werken! 

IMG_5379
IMG_5379
IMG_5754
IMG_5754
IMG_5756
IMG_5756

Update:

De Galaxy tab 2S is van marktplaats gehaald en ziet er nog als nieuw uit en werkt goed. Als Apple adept is het wel even wennen aan Android. De OpenCPN app, de betaalde versie, gedownload. De instellingen, voor zo ver mogelijk, overgenomen van onze Windows setup. Alles werkt goed en snel.. de RWS Delta kaart erop.. en toen... toen werd het ontzettend traag... zoomen/scollen.. niet te doen. Maar met wat hulp via het Zeilersforum een Oesenc kaart gebruikt (met veel minder details) en loopt nu als een zonnetje! 

Ineens was overal de Railblaza tablet houder uitverkocht, dat is toch de mooiste voor de stuurstand maar met wat Google speurwerk binnen 2 dagen de set in huis. 

Inmiddels hebben we een week intensief gevaren met de OpenCPN combi en het werkt perfect. De accu gaat ongeveer 3 uur mee met volle belasting. In combinatie met een powerbank en het scherm (app draait door) af en toe uit te zetten is 10 uur uptime geen probleem. Ook heet worden van de tablet in de zon nog geen last van gehad. 

Lockdowndream-Jeanneau-Sunrise34-Galaxy2S-OpenCPN
Lockdowndream-Jeanneau-Sunrise34-Galaxy2S-OpenCPN
Lockdowndream-Jeanneau-Sunrise34-Railblaza
Lockdowndream-Jeanneau-Sunrise34-Railblaza


Vakantieklusjes  (augustus 2020)

Vakantie..huh.. klusjes... uhmm.. ja ff snel tussendoor dan.. helaas blijkt het nooit snel tussendoor. Op het lijstje staat een spi-boom houder, want deze ligt toch irritant in de weg op het gangboord. De buitendouche lekte waardoor de pomp regelmatig aansloeg om druk te blijven houden, natuurlijk hadden we de remedie al gevonden door het pompje steeds na gebruik uit te zetten maar dat was geen oplossing. En het laatste klusje: de navigatieverlichting op de preekstoel vervangen. In Veere was een huurboot zo lief er eentje half af te varen.

IMG_5740
IMG_5740
IMG_5744
IMG_5744
IMG_5746
IMG_5746


De opbouw, dek en kuip  (juni 2020)

Een volgend cosmetisch projectje. De de kajuit opbouw is net als de romp dof en licht verweerd, daarnaast was het dek bezaaid met zwarte puntjes. Hiervan dachten we eerst dan het pinholes waren of andere beschadigingen. Maar door een 'gelukje' kwam ik er achter dat het vuiligheid was tussen de naden van het anti-slip dek. Daarvoor hadden we uiteraard al heftig gepoetst met harde borstels maar de zwarte puntjes bleven. Begonnen met het uitkrabben met de nagel maar na uren werk werd dat toch wat pijnlijk. Een hele rits tandenstokers bracht soelaas. 

Echt monnikenwerk om zo het gehele dek te doen maar het resultaat was verbluffend. 

IMG_5354
IMG_5354
Poetsen-Jeanneau-Sunrise34-1
Poetsen-Jeanneau-Sunrise34-1
Poetsen-Jeanneau-Sunrise34-3
Poetsen-Jeanneau-Sunrise34-3


Daarna de kajuitopbouw en de kuip gepolijst met Riwax Rs02 en in de wax met RS10. De polijstmachine was veel te groot en te lomp voor dit werk, dus ouderwets op de hand. Meteen ook de teaklatten van de banken opnieuw 'ontgroend' met een schuursponsje en groene zeep. Al met al was het vele uren werk.


54EB78E1-C92C-4668-9FF4-B782DFE8624E
54EB78E1-C92C-4668-9FF4-B782DFE8624E
IMG_5198
IMG_5198
IMG_5367
IMG_5367


In de kuip is er op een aantal plekken apparatuur verwijderd en zijn bij beschadigingen de gelcoat gerepareerd. Dat is helaas niet mooi gebeurd, de plamuur is niet op kleur en grof gedaan. Met name bij de kajuitingang viel dit erg op omdat het oog er vaak op valt. De goede kleur mengen bij een wat oudere gelcoat leek ons niet makkelijk en ook al komt de kleur in de buurt.. je blijft het zien. Dan maar creatief met hardhouten latten. In onze ogen een leuke oplossing die zeker niet misstaat.

Lockdowndream-Sunrise34-cockpit4
Lockdowndream-Sunrise34-cockpit4
Lockdowndream-Sunrise34-cockpit2
Lockdowndream-Sunrise34-cockpit2
Lockdowndream-Sunrise34-cockpit1
Lockdowndream-Sunrise34-cockpit1De romp en onderwaterschip (mei 2020)

Direct na de overdracht is de Vivacia het water uitgegaan. De romp had behoorlijk achterstallig onderhoud en was dof, veweerd en behoorlijk verkleurd. Ook de kleur combi met de rode bies en rode waterlijn past niet bij de blauwe buiskap en huik. Rood was toen de originele kleur van Jeanneau. 

IMG_4717
IMG_4717
IMG_4722
IMG_4722
IMG_4726
IMG_4726

Het plan is de romp volledig te matteren, polijsten en opnieuw te waxen. Na vele positieve verhalen gehoord te hebben over de Riwax lijn, was dat onze keuze. Een complete set inclusief de haakse polijstmachine. Prima apparaat met als enig nadeel dat hij behoorlijk zwaar is en dat voel je wel eind van de dag.  Voor het matteren (het licht schuren) hebben we een pad met korrel 2000 gekozen, RS 02 als polijstmiddel en de RS10 wax. 

We hadden slechts een week de tijd om de klus te klaren en tussendoor moest ook de Volvo seal van de schroefas vervangen worden, een klusje wat we overigens hebben uitbesteed. 

Begonnen met het grondig reinigen van de romp en de eerste behandeling met ontgeler van Starbrite. Fantastisch hoe dat goedje werkt, aanbrengen met een spons.. laten intrekken en daarna naspoelen met veel water. Een mooi begin! De volgende stap was matteren en nathouden.. dat viel toch een beetje tegen. In het begin hadden we echt moeite om de zware Riwax polijstmachine goed zijn werk te laten doen zonder dat hij ging stuiteren op de romp. Niet teveel kracht er opzetten bleek het devies. Een vies klusje ook want door het nathouden vlogen de witte spatters echt overal. Uiteindelijk was het matteren van de romp en schuren van de waterlijn een klusje van bijna 1,5 dag. De volgende stap was het polijsten.

Dit was wederom een behoorlijke klus en langzaam hadden we wel wat spijt van die 'lompe machine', erg vermoeiend om hem uren boven je hoofd te houden ondanks de hulp van een rolsteiger. Maar het resultaat begon te komen.. de romp begon te glimmen.. de krasjes 'verdwenen' en langzaam ontstonden er spiegelbeelden.  Wow dit geeft de burger moed. Voor het polijsten hebben de waterlijn blauw geverfd met Epifanes waterlijnverf. Makkelijk te verwerken verf maar door tijdsdruk hebben we er helaas maar 3 lagen van kunnen maken. 

IMG_4761
IMG_4761
IMG_4774
IMG_4774
IMG_4786
IMG_4786


De biezen boven de waterlijn en onder de stootrand hebben we waterlijn tape voor gebruikt wat erg makkelijk werken is.  Daarna de romp volledig gewaxt met Riwax RS10, een makkelijk te verwerken vloeibare wax.  Glimmen! Op het onderwaterschip zit wat lokale osmose, waar we van op de hoogte waren, daarom hebben we alleen twee nieuwe lagen antifouling aangebracht. Want dit serieus aanpakken is een 2020/21 winterklus. Als afsluitend klusje de bootnaam sticker en lockdowndream.com banner op de spiegel geplakt. Dit leek makkelijk maar was ondanks de hulp toch best een lastig klusje. Gelukkig bracht een simpele naald de oplossing bij een luchtbel. 


IMG_4793
IMG_4793
IMG_4799
IMG_4799


Al met al was het een lange week werk, grof geschat zitten er zeker 100 manuren in dit project maar we zijn erg tevreden over het resultaat.  Een compleet ander schip en de complimenten in de haven waren aangenaam om te horen. Het resultaat t.o.v de kosten (ongeveer €500) is echt gigantisch, de oude gelcoat had nog meer in zijn mars dan we hadden gehoopt. Mijn advies probeer dit eerst voor je met verf aan de slag gaat!
Sarah Geentjens, Jeanneau Sunrise 34 te koop
 
E-mailen
Info
Instagram